Podcast interjú felvétele távolról
Kezdőlap » Podcast interjú felvétele távolról

Podcast interjú felvétele távolról

Amikor interjút készítesz a podcastodhoz, egészen más módon tudod ezt megtenni, ha személyesen tudtok találkozni, és ha nem.

Podcast felvétele személyesen

Ha személyesen tudtok találkozni és a legjobb hangminőséget szeretnéd elérni a podcastodhoz, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy bérelsz egy stúdiót, és ott megoldanak nektek mindent helyben, és általában a legjobb eszközökkel tudtok dolgozni.

Ha nem akarsz ilyen stúdióba vonulni, akkor az is egy lehetőség, hogy megkeresel egy olyan podcastert, akinek viszonylag jó a felszerelése, és akár kis stúdiója van, és vele kezdesz el együtt dolgozni ebben a stúdióban. Oda elmentek az interjú alannyal és felveszitek az adást.

Ha személyesen akarsz podcast interjút készíteni úgy, hogy hozzád megy az interjú alany, akkor arra érdemes odafigyelned, hogy semmiképpen ne egy mikrofonnal vegyétek fel a párbeszédet, hanem mindenképpen kettővel.

Kezdő hiba, hogy felveszik az interjút egy olyan mikrofonnal, aminek előre mutat a karakterisztikája, és leül úgy a kérdező és a kérdezett a mikrofonnal szemben, hogy ezzel a mikrofonhoz képest nagyjából 45 fokos szöget zárnak be, a karakterisztikán kívül helyezkednek el, és csodálkoznak, ha nem elég jó a felvétel hangminősége. Ez egy kezdő hiba, ami érdemes elkerülni.

Mindenképpen két mikrofonnal, ha saját helyeden szeretnéd ezt megoldani, akkor egy keverőbe érdemes bedugni a két mikrofont és úgy felvenni az adást.

Hangfelvétel, ha távol vagytok egymástól a podcast interjú alannyal

Egészen más az eljárás akkor, ha nem személyesen vagytok jelen, hanem távol van egymástól a kérdező és a interjú alany.

Ha távol vagytok egymástól, akkor használhatjátok a szokásos audio vagy videó konferencia platformokat, amin egyébként megbeszéléseket szoktatok tartani.

Ilyen lehet a Teams, a Zoom, a Skype és van még egy csomó hasonló. Ezeken fel lehet venni a beszélgetést, le lehet tölteni és használhatod a posdcatodhoz.

Ha jobb hangminőséget szeretnél elérni, mint ami ezeken keresztül megvalósítható, akkor pedig van egy olyan szolgáltatás, squadcast.fm néven, ami kifejezetten ilyen célokra, prémium hangminőségű távoli felvételek készítésére lett optimalizálva.

A különlegessége, hogy a két fél helyszínén veszi fel a hangot és lehet letölteni a párbeszédet, amit aztán fel tudsz használni a szerkesztő programodban. Kifejezetten arra szakosodtak, hogy jobb, sokkal jobb hangminőséget érjenek el, mint például a Zoom, Teams, Skype … Érdemes kipróbálnod.

Ezeket tudom javasolni abban az esetben, ha személyesen tudtok találkozni, podcast interjút felvenni, és akkor, ha csak távolról van rá lehetőségetek.

Sipos Ottó