Prompt engineering jelentése
Kezdőlap » Prompt engineering jelentése

Prompt engineering jelentése

A prompt engineering (fordítsuk: “prompt tervezésnek”) a mesterséges intelligencia (AI) modellek tanításának és a velük való kommunikálásnak a folyamatában használt technika.

Ennek során a fejlesztők olyan bemeneteket hoznak létre, amelyek az AI modellt arra utasítják, hogy konkrét típusú válaszokat vagy cselekedeteket generáljon.

A prompt tervezés lehetővé teszi a fejlesztők számára a modell viselkedésének testreszabását olyan utasításokkal, amelyek specifikus típusú válaszokra ösztönzik.

A promptok lehetnek például szöveges vagy képi formában, és útmutatóként szolgálnak a mesterséges intelligencia modellek számára, hogy megértsék a felhasználók kéréseit és megfelelő válaszokat adjanak.

A megfelelő promptok kidolgozása kulcsfontosságú a modellek teljesítményének optimalizálásában és az alkalmazásuk sikerében.

A prompt engineering egyre fontosabbá válik az mesterséges intelligencia fejlesztők körében. Lehetővé teszi a modellek számára, hogy azok pontosabb, jobb minőségű válaszokat adjanak a felhasználói kérésekre, és minimalizálják a nem kívánt vagy megtévesztő válaszokat.

Jobban megérthetjük, hogy miről van szó, ha nézünk néhány példát a prompt tervezésre különböző mesterséges intelligencia alkalmazásokhoz.

Példák egyszerű promptokra

Szöveggenerálás: Utasítás: “Egyszer volt, hol nem volt, egy [hely], ahol élt egy [karakter], aki…” Alkalmazás: Történetgenerálás. A modell kreatív történetekkel folytatja a mondatot a megadott hely és karakter alapján.

Kódgenerálás: Utasítás: “Írj egy Python függvényt egy szám faktoriálisának kiszámításához.” Alkalmazás: Kódgenerálás. A modell Python kódot hoz létre, amely kiszámítja a megadott szám faktoriálisát.

Érzelmi elemzés: Utasítás: “Elemeld meg az alábbi mondat érzelmi tartalmát: ‘[Mondat]’” Alkalmazás: Érzelmi elemzés. A modell meghatározza, hogy a megadott mondat pozitív, negatív vagy semleges érzelmi tartalmú-e.Termékajánlás: Utasítás: “Javasolj egy [termék/szolgáltatás]t [felhasználó]nak.” Alkalmazás:

Termékajánlás. A modell olyan terméket vagy szolgáltatást javasol, amely az adott felhasználónak személyre szabott.

A promptok vizuális formátumban is lehetnek, és ezt gyakran “vizuális prompt tervezésnek” vagy “vizuális promptoknak” nevezik. A vizuális promptokat arra használják, hogy utasításokat vagy kontextust adjanak a modelleknek képek vagy más vizuális elemek alapján. Egy példa a vizuális promptra:

Kép osztályozás: Utasítás: Mutass az AI modellnek egy macskáról szóló képet, és kérd meg, hogy osztályozza a képet “macska” vagy “nem macska” kategóriákba. Alkalmazás: Kép osztályozás. A modell elemzi a megadott képet, és címkét generál, amely jelzi, hogy a képen macska látható-e, vagy sem.

Ebben a példában a prompt egy vizuális bemenet – egy lámáról szóló kép. Az utasítás arra kéri az AI modellt, hogy osztályozza a képet két kategóriába: “macska” vagy “nem macska”. A modell válasza az osztályozási címke lesz, amely jelzi, hogy felismert-e macskát a képen vagy sem.

Ezek eddig meglehetősen egyszerű példák voltak. Nézzünk meg néhány komplexebbet is.

Példák összetettebb promptokra

Szöveg összefoglalás: Utasítás: Készíts egy testre szabott hír összefoglalót Lilinek, figyelembe véve az érdeklődési köreit: utazás, technológia, pénzügyek. Alkalmazás: A modell olyan összefoglalót készít, ami kiemeli Lili speciális érdeklődési köreit.

Játékmenet készítés: Utasítás: Hozz létre egy beszélgetés kezdeményező játékot. Mondj extrém helyzeteket, ahol egy ismeretlennel találkozhatok, és kérj meg rá, hogy írjam le, hogyan szólítanám meg. Miután megadtam a választ, osztályozd le 1 és 5 között, ahol 1 a nem megfelelő beszélgetés indítás és 5 a nagyon jó. Ha 1-esre vagy 2-esre osztályoztál, adj meg három különböző alternatív, szerinted kifejezetten jó beszélgetés indítót. Alkalmazás: A modellnek párbeszédet kell folytatnia, osztályoznia kell, és alternatív megoldásokat kell javasolnia. Ez egy meglehetősen komplex utasítás és feladat.

A hatékony utasítások létrehozása gyakran iteratív, több lépéses folyamat. A fejlesztők kísérleteznek különböző promptokkal, és folyamatosan finomítják azokat a modell teljesítménye és a felhasználói visszajelzések alapján.

A prompt tervezés során figyelembe kell venni az etikai szempontokat is. Elfogult vagy káros promptok elfogult vagy káros eredményekhez vezethetnek. Ezért fontos olyan utasításokat tervezni, amelyek elősegítik a mesterséges intelligencia méltányos, biztonságos alkalmazását.

A prompt tervezés egy olyan terület, amelyben még sok további kutatás és fejlesztés várható. Ahogy a modellek egyre erőteljesebbek és szélesebb körben elterjedtek lesznek, a megfelelő utasítások tervezése egyre fontosabbá válik a mesterséges intelligenci technológia felelős és hasznos alkalmazásához.

Ne felejts el feliratkozni a Youtube csatornára!

Sipos Ottó