ChatGPT prompt minták
chatgpt prompt minták
Kezdőlap » ChatGPT prompt minták

ChatGPT prompt minták

Ezen az oldalon egy videó könyvtárat találsz, benne chatGPT prompt minták gyűjteményével.

A prompt minta könyvtárat folyamatosan bővítem.

Érdemes sűrűn visszatérned vagy ments el magadnak az oldal linkjét.

Szerepjáték prompt minta (persona)

Mi volna, ha rábírhatnád a nagy nyelvi modellt, például a chat GPT-t, hogy játssza el az általad kívánt szakértői szerepet, és úgy válaszolna, mint az általad meghatározott személy vagy dolog?

Pontosan erre való a szerepjáték prompt minta.

Kérdés finomítás prompt minta (question refinement)

Mivel nem lehetünk otthon minden szakterületen, ezért nem biztos, hogy elegendően jó kérdéseket, promptokat tudunk megfogalmazni. Viszont megkérhetjük a chatGPT-t vagy más nagy nyelvi modellt, hogy az általunk megfogalmazott szöveges prompt-hoz képest javasoljon egy jobbat.

Erre jó a kérdés finomítás prompt minta.

Közönség prompt minta (audience)

Szeretnénk elérni, hogy a nagy nyelvi modell vegye figyelembe, kinek a számára mondja a mondandóját, mert nem mindegy, hogy mondjuk egy gyerek számára, egy átlagos felnőtt vagy egy szakember számára kell megfogalmaznia a válaszát, hogy az értelmezni tudja. Erre kiváló eszköz a közönség prompt minta.

Gondolati ellenőrzés/megerősítés prompt minta (cognitive verifier)

A generatív AI számára feltett kérdéseink sokszor eléggé általánosra sikerülnek, így a modell nehezen tud rá pontos, egyértelmű, a szándékainknak megfelelő választ adni. Ezzel a prompttal rábírhatjuk a ChatGPT-t, hogy tegyen fel megerősítő, ellenőrző részkérdéseket, mire is gondoltunk. Miután megválaszoltuk ezeket a kérdéseket, figyelembe tudja venni őket az eredeti kérdésünk megválaszolásához.

Példákkal tanítás prompt minta (few shot examples)

A példákkal tanítás prompt mintában A ChatGPT-nek megtaníthatjuk, hogy mit várunk tőle. Ha megtanulja mit akarunk, képes követni az előírást a problémáink megoldásában. Különösen hasznos lehet, amikor könnyebb példákkal bemutatni egy problémát, folyamatot, mint másféleképpen körül írni.

A Youtube csatornára feliratkozva értesülhetsz legegyszerűbben az aktuális videókról.

Sipos Ottó