ChatGPT prompt minták
chatgpt prompt minták
Kezdőlap » ChatGPT prompt minták

ChatGPT prompt minták

Ezen az oldalon egy videó könyvtárat találsz, benne chatGPT prompt minták gyűjteményével.

A prompt minta könyvtárat folyamatosan bővítem.

Érdemes sűrűn visszatérned vagy ments el magadnak az oldal linkjét.

Szerepjáték prompt minta (persona)

Mi volna, ha rábírhatnád a nagy nyelvi modellt, például a chat GPT-t, hogy játssza el az általad kívánt szakértői szerepet, és úgy válaszolna, mint az általad meghatározott személy vagy dolog?

Pontosan erre való a szerepjáték prompt minta.

Kérdés finomítás prompt minta (question refinement)

Mivel nem lehetünk otthon minden szakterületen, ezért nem biztos, hogy elegendően jó kérdéseket, promptokat tudunk megfogalmazni. Viszont megkérhetjük a chatGPT-t vagy más nagy nyelvi modellt, hogy az általunk megfogalmazott szöveges prompt-hoz képest javasoljon egy jobbat.

Erre jó a kérdés finomítás prompt minta.

Közönség prompt minta (audience)

Szeretnénk elérni, hogy a nagy nyelvi modell vegye figyelembe, kinek a számára mondja a mondandóját, mert nem mindegy, hogy mondjuk egy gyerek számára, egy átlagos felnőtt vagy egy szakember számára kell megfogalmaznia a válaszát, hogy az értelmezni tudja. Erre kiváló eszköz a közönség prompt minta.

Gondolati ellenőrzés/megerősítés prompt minta (cognitive verifier)

A generatív AI számára feltett kérdéseink sokszor eléggé általánosra sikerülnek, így a modell nehezen tud rá pontos, egyértelmű, a szándékainknak megfelelő választ adni. Ezzel a prompttal rábírhatjuk a ChatGPT-t, hogy tegyen fel megerősítő, ellenőrző részkérdéseket, mire is gondoltunk. Miután megválaszoltuk ezeket a kérdéseket, figyelembe tudja venni őket az eredeti kérdésünk megválaszolásához.

Példákkal tanítás prompt minta (few shot examples)

A példákkal tanítás prompt mintában A ChatGPT-nek megtaníthatjuk, hogy mit várunk tőle. Ha megtanulja mit akarunk, képes követni az előírást a problémáink megoldásában. Különösen hasznos lehet, amikor könnyebb példákkal bemutatni egy problémát, folyamatot, mint másféleképpen körül írni.

Fordított interakció (flipped interaction) prompt minta

A fordított interakció prompt minta fontos lehet, hogy tudd, hogyan tudod rávenni a ChatGPT-t, hogy helyetted ő szedje össze azokat az információkat, amik egy problémád megoldásához szükségesek. Különösen hasznos lehet, ha egy olyan területen van problémád, amihez nincs elegendő ismereted.

Játékmenet (gameplay) prompt minta

Amikor új készségeket szeretnél tanulni, legyen szó személyes fejlődésről vagy akár időgazdálkodásról, a játék a legjobb módja lehet az új ismeretek elsajátításának.

A ChatGPT lehetővé teszi számodra, hogy olyan játékot hozz létre, ahol te diktálod a szabályokat és közben tanulsz, a ChatGPT pedig eljátssza a digitális játékmester szerepét.

A Youtube csatornára feliratkozva értesülhetsz legegyszerűbben az aktuális videókról.

Sipos Ottó