ChatGPT szerepjáték prompt minta
Prompt enginnering képzés kezdőknek
Kezdőlap » ChatGPT szerepjáték prompt minta

ChatGPT szerepjáték prompt minta

Belekezdve a prompt engineering kalandozásokba, elkezdjük a leggyakoribb prompt minták megismerését. A szerepjáték prompt minta (persona prompt pattern) lesz az első, segítségével szerepjátékra bírjuk a chatGPT-t, remek kis példákon keresztül.

szerepjáték prompt minta (persona prompt)

Mik azok a prompt minták?

Olyan generatív AI promptok, amiben egy bizonyos struktúra, minta szerinti kifejezéseket, kifejezéseket dokumentálunk a nagy nyelvi modell számára, annak érdekében, hogy bizonyos problémát oldjunk meg vele.

Ezeket a modelleket sok-sok prompt minta szerint tanították arra, hogy ha bizonyos nyelvi mintázatokat kapnak bemenetként, akkor azokra meghatározott módon válaszoljanak, bizonyos viselkedést mutassanak.

Ezeknek a prompt mintáknak a használata ellenőrzési lehetőséget, kontrollt ad nekünk, hogy azt a viselkedést mutassa pl. a chatGPT, mint amit mi szeretnénk. Persze itt azért figyelmbe kell venni a kimenetekre vonatkozó, a modellek működésébe beépített véletlenszerűséget, változatosságot is.

A szerepjáték prompt minta – videó

Készítettem egy videót a témában, amiből megismerheted a részleteket a szerepjáték prompt mintáról:

  • Mennyiben hasonlít ez a helyzet a való élethez, amikor szakértőhöz akarsz fordulni valamilyen kérdésben?
  • Hogyan néz ki a szerepjáték prompt minta általános formátuma?
  • Hogyan viselkedik a chatGPT jazzgitár oktatóként?
  • Hogyan állja meg a helyét, ha 14 éves zeneiskolai növendékként kéred a segítségét?
  • Helyt áll-e, ha tibeti sherpaként, nehéz, etikai megfontolásokat is igénylő helyzetbe hozod? Soha ne felejtsd el ilyen helyzetekben még szigorúbb szemmel nézni a nagy nyelvi modell válaszait, hiszen a felelősség a tiéd, még ha tapasztalt, tanult segítőre akadsz is bene. A chatGPT csak egy eszköz. Te adod neki a bemenetet és te használod fel a kimenetét, tiéd a felhasználásért a felelősség.
  • Működik-e a szerepjáték prompt akkor is, ha nem élőlényként kell, hogy viselkedjen, hanem valamilyen élettelen tárgyként. Meg fogsz lepődni! Vagy mégsem?
  • Talán már azon sem lepődsz meg, hogyan teljesít, ha nem csupán egyetlen szakértőként akarsz vele beszélgetni, hanem egy egész team eljátszására kéred.

A szerepjáték prompt minta az egyik leghatékonyabb eszköz a prompt engineering-ben, ha szeretnéd a prompt-ban meghatározni a szakértői területet.

Ha a nagy nyelvi modell felvette a szerepét, attól kezdve már egyszerűen megfogalmazott kérdésekre is a szerepének megfelelően fog tudni válaszolni.

Folytatjuk legközelebb, egy újabb prompt tervezési megfontolással.

Ne felejts el feliratkozni a Youtube csatornára.

Kapcsolódó tartalom: Hogyan tudod a ChatGPT-vel a friss internetes tartalmakat is kerestetni?

Sipos Ottó